top of page
Psalm 42.jpg
IMG-0671 low res.jpg

Bible journaling is een unieke en zinvolle manier om een diepere verbinding met de Bijbel te creëren. Het combineert creativiteit, persoonlijke reflectie en betrokkenheid bij de teksten. In plaats van alleen passief te lezen, nodigt Bible journaling je uit om actief betrokken te zijn bij de teksten en de boodschappen op een visuele manier te verkennen.

Een leeg blad in je bijbel kan dienen als een blanco canvas voor expressie. Met potloden, pennen, aquarelverf en andere kunstmaterialen kun je de pagina's verlevendigen met kleuren, illustraties, plaatjes en handgeschreven notities. Deze creatieve toevoegingen brengen de verhalen tot leven en maken ze persoonlijk en gedenkwaardig.

Bible journaling is niet beperkt tot kunstenaars; het is voor iedereen die zijn of haar persoonlijke reis wil verdiepen. Het proces is net zo belangrijk als het eindresultaat. Het geeft je de ruimte om na te denken over de betekenis van de teksten en om je eigen interpretaties en gevoelens vast te leggen.  Terwijl je je concentreert op het creëren, kun je dieper nadenken over de boodschappen die in de bijbelteksten verborgen zijn. Het is een kans om stilte te vinden in de creatieve bezigheid en innerlijke rust te ervaren.

Bovendien biedt Bible journaling de mogelijkheid om een tastbaar overzicht van je persoonlijke reis te creëren. Je kunt terugbladeren en zien hoe je groeit, welke verzen je raken en hoe je interpretaties in de loop van de tijd evolueren. Het wordt een persoonlijk verslag van je reis.

Dus, of je nu een doorgewinterde bijbellezer bent of iemand die nieuwsgierig is naar het verkennen van de Bijbel op een creatieve manier, overweeg Bible journaling als een waardevolle aanvulling op je persoonlijke praktijk. Het is een reis van betrokkenheid, expressie en verdieping van je verbinding met de heilige teksten. Pak je bijbel en kunstmaterialen, en begin met het creëren van een uniek visueel dagboek van je persoonlijke reis.

Op de website www.biblejournaling.nl vind je een uitgebreide uitleg, tips en inspiratie om zelf aan te slag te gaan. Bible journaling.nl is een onderdeel van By Kris. We willen mensen enthousiast maken voor het creatief werken in je Bijbel en ontwikkelen daar allerlei Nederlandstalige producten voor die je kunnen helpen om je creatief te uiten.

 

 

Bible journalen is een creatieve manier van bijbel 'lezen' door middel van schrijven, tekenen, schilderen, handletteren en plakken in je bijbel. Door een tekst creatief vorm te geven verwerk je de woorden op een andere manier dan wanneer je de tekst alleen leest. Veel bible journalers hebben ontdekt hoe verrijkend het kan zijn om bijbelteksten te verbeelden.

Bible journalen doe je om tijd met het woord van God door te brengen.

Het gaat niet om een perfect plaatje. Het geeft niets als letters wat bibberig zijn,

en tekeningen rommelig. Bovendien zijn er genoeg producten om je er

een handje bij te helpen; zoals sjablonen, stencils en stempels. 

Bible journalen is een mooie manier om bijbelteksten te beleven en

ze op te slaan in je hoofd, maar ook door ze letterlijk te bewaren in

je bijbel of werkboekje.

Bijbel met extra schrijf- en tekenruimte


Het prettigst werk je in een Bijbel die extra ruimte heeft om te schrijven,

bijvoorbeeld een schrijfbijbel, ook wel craftbijbel, journalingbible of journal bijbel genoemd. Heb je geen Bijbel met extra ruimte? Je kunt ook een ‘oude’ bijbel gebruiken van jezelf of de kringloop en over de teksten heen werken. Weinig ruimte om bij te tekenen?

Je kunt kalkpapier (vellum) of doorzichtige sheets gebruiken waar je je tekst op schrijft of tekent en die als extra pagina in je Bijbel plaatst bij de tekst. 

 

Bible journal / Faith book

 

Een andere optie is het maken van een bible journal ook wel faith book of faith journal genoemd. Neem dan een stevig blanco schrift of notitieboek. Je kunt de Bijbelteksten uitwerken op dezelfde manier zoals we hier laten zien, of zoals je zelf wilt. Aanvullen met tekeningen, aantekeningen en foto’s en dagelijkse gebeurtenissen is ook een leuk idee. Je kunt ook een oude bijbel uit de kringloop halen of bijvoorbeeld een psalm-en gezangenboek.
Er zijn ook Engelstalige bijbles voor bible journaling verkrijgbaar.

Inspiratie

Op deze website vind je voorbeelden voor bible journaling. Er worden regelmatig challenges op instagram georganiseerd. Op instagram vind je ons op @biblejournaling.nl.

Uitgeverij

By Kris geeft in eigen beheer allerlei producten voor bible journaling uit. Zoals de populaire Bijbel Tabstickers, creatieve pakketjes met werkboekjes, de onderlegger, stickers, bedrukt vellum etc. Deze producten zijn te koop via de christelijke boekwinkels. vraag ernaar als ze het niet op voorraad hebben, kunnen ze het zo voor je bestellen. Of klik hier om online via Kris te bestellen.

IMG_4555.jpeg
bottom of page