top of page
Psalm 42.jpg
IMG-0671 low res.jpg

Bible journalen is een creatieve manier van bijbel 'lezen' door middel van schrijven, tekenen, schilderen, handletteren en plakken in je bijbel. Door een tekst creatief vorm te geven verwerk je de woorden op een andere manier dan wanneer je de tekst alleen leest. Veel bible journalers hebben ontdekt hoe verrijkend het kan zijn om bijbelteksten te verbeelden.

Bible journalen doe je om tijd met het woord van God door te brengen.

Het gaat niet om een perfect plaatje. Het geeft niets als letters wat bibberig zijn,

en tekeningen rommelig. Bovendien zijn er genoeg producten om je er

een handje bij te helpen; zoals sjablonen, stencils en stempels. 

Bible journalen is een mooie manier om bijbelteksten te beleven en

ze op te slaan in je hoofd, maar ook door ze letterlijk te bewaren in

je bijbel of werkboekje.

Bijbel met extra schrijf- en tekenruimte


Het prettigst werk je in een Bijbel die extra ruimte heeft om te schrijven,

bijvoorbeeld een schrijfbijbel, ook wel craftbijbel, journalingbible of notitiebijbel genoemd. Heb je geen Bijbel met extra ruimte? Je kunt ook een ‘oude’ bijbel gebruiken van

jezelf of de kringloop en over de teksten heen werken. Weinig ruimte om bij te tekenen?

Je kunt kalkpapier (vellum) of doorzichtige sheets gebruiken waar je je tekst op schrijft of tekent en die over de Bijbeltekst heen plakt. 

 

Bible journal / Faith book

 

Een andere optie is het maken van een bible journal ook wel faith book of faith journal genoemd. Neem dan een stevig blanco schrift of notitieboek. Je kunt de Bijbelteksten uitwerken op dezelfde manier zoals we hier laten zien, of zoals je zelf wilt. Aanvullen met tekeningen, aantekeningen en foto’s en dagelijkse gebeurtenissen is ook een leuk idee. Je kunt ook een oude bijbel uit de kringloop halen of bijvoorbeeld een psalm-en gezangenboek.
Er zijn ook Engelstalige bijbles voor bible journaling verkrijgbaar. De Nederlandse Schrijfbijbel verscheen in 2016 en is online HIER te koop of vraag ernaar bij je boekwinkel. In juni 2017 is de tweede druk verschenen en in 2018 de derde druk.

In 2018 verscheen de Nederlandstalige Inspire Bible, met deels voorgedrukte illustraties.

Inspiratie

Op deze website vind je voorbeelden voor bible journaling. Er worden regelmatig challenges op instagram georganiseerd. Op instagram vind je ons op @biblejournaling.nl.

Biblejournaling weekenden

Al een aantal jaar organiseert By Kris biblejournaling weekenden in Putten. Met een groep van ongeveer 30 deelnemers een paar dagen ongestoord creatief aan de slag met en in de bijbel.

Uitgeverij

By Kris geeft in eigen beheer allerlei producten voor bible journaling uit. Zoals de populaire Bijbel Tabstickers, creatieve pakketjes met werkboekjes, de onderlegger, stickers, transparante sheets etc. Deze producten zijn te koop via de christelijke boekwinkels. vraag ernaar als ze het niet op voorraad hebben, kunnen ze het zo voor je bestellen. Of klik hier om online via Kris te bestellen.

IMG_4555.jpeg
Creatieve bijbels inspiratie 03.jpg
bottom of page